Scheiding of Verlies

Er zijn 5 fases van rouwverwerking bij zowel scheiding als verlies.

Het begint met Ontkenning, gevolgd door Boosheid en dan komt er een fase van het Gevecht aan gaan wat vaak gevolgd wordt door Depressie en uiteindelijk Aanvaarding.

Na het Gevecht te zijn aangegaan kan de Depressie fase intreden, het gevoel van machteloosheid en het niet onder ogen willen zien dat het onomkeerbaar is. Hierbij kunnen ook lichamelijke klachten ontstaan. Je hebt het gevoel er alleen voor te staan omdat iedereen alweer verder gaat met zijn of haar leven en er steeds minder gevraagd wordt hoe het met je gaat. 

Het gevoel van 'had ik dit maar niet gezegd/gedaan' blijft knagen..je wilt het niet hardop zeggen tegen anderen omdat je denkt dan ben ik weer in tranen, maar Tranen zijn woorden die Mogen stromen maak je gevoel bespreekbaar, zeg het hardop..je zult voelen wat een bevrijding dit is. 

Vlucht niet in werk of andere bezigheden, neem tijd om stil te staan bij je gemis, dit voorkomt dat je later in je leven vastloopt en je een schuldgevoel over houdt omdat je geen oog meer hebt gehad voor de dierbare mensen in je omgeving.

We kunnen naast de gesprekken een dierbaar canvas opbouwen als een soort van vingerafdruk van de overledenen, wie was hij/zij waardoor werd hij/zij geraakt?

Na een echtscheiding kunnen we naast de gesprekken een canvas maken van jouw nieuwe weg, of wat ook gebeurd is bv een beeld boetseren waar je trouwring in verwerkt wordt om de fase af te sluiten. Vaak komen we samen op wat past bij jouw situatie omdat alles maatwerk is, zoals het hoort te zijn bij mensen.

Ik ben in de zorg o.a. werkzaam geweest als begeleider van 'moeilijke' jongeren dus ook bij vragen over gedrag en opvoeding ben ik een goede sparringpartner. Hier komt bij dat tijdens mijn echtscheiding mijn zoon 12 jaar was dus ook hier ervaringsdeskundige en zonder oordeel. Je krijgt al snel te horen 'je moet hem/haar gewoon strenger aanpakken' maar zonder het besef dat je er vaak alleen voor staat en soms de kracht even niet kunt vinden naast je eigen verwerking.

Je kunt bij het eerste gesprek voelen of de 'klik' er is en of ik wat voor je kan betekenen, ga je niet door dan is dit gesprek kosteloos.